Holdets wiki

Nogle hold eksperimenter også i en wiki "Digitale teknologier", vi anvender her pbworks. Vores wiki er offentlig.

søndag den 26. november 2017

Sidste lektioner på ESnord

Evaluering og feedback

I de sidste lektioner i dette modul på ESnord var temaet: Evaluering og feedback. Jeg har tidligere skrevet om temaet i forbindelse med et andet hold. På de studerendes blogge kan man se et udpluk af dagens eksperimenter, fx har Flemming eksperimenteret med Socrative

Eksamen fylder meget

Vi valgte dog at anvende den første times tid på at tale eksamen igennem og de detaljer, som stadig var uklare for flere. Husk, at al info kan findes på Intrapol / Fildeling / Om modulet og i Wiseflow, hvor eksamensplanen ligger.

Drøftelserne om opgaven bragte os også omkring mulighederne for udforme litteraturlister (bibliografi) og indholdsfortegnelser vha funktionerne i Word. Indlægget her går lidt mere i detaljer.

Word - litteraturliste og indholdsfortegnelse

En litteraturliste kan automatisk oprettes via bibliografi i Word - her Microsofts egen anvisning. Vær dog OBS på, hvilken version af Word du anvender. Der kan være små nuancer i, hvordan man skal gøre.

Videoanvisning - litteraturliste (bibliografi)


Automatisk indholdsfortegnelse

Microsoft har også en udmærket anvisning på, hvordan man opretter en indholdsfortegnelse i Word. I lektionerne talte vi om, at det ville være en god ide blot at skrive råteksten og efterfølgende formatere teksten.

Er man mere til en visuel demo af metoden er vidoen herunder en god støtte.

EPALE

EPALE  er et EU-støttet organ for alle, der arbejder i voksenuddannelsessektoren. Her kan holde sig opdateret om de seneste udviklinger, læse artikler, komme i kontakt med kolleger eller lede efter projektpartnere.




fredag den 24. november 2017

En lille rundtur på de studerendes blogge

De sidste to undervisningsgange med temaerne transfer og e-læring har Rene stået for.

For mig er det spændende, at se de studerendes noter fra undervisningen. De giver et godt indtryk af, hvad der er blevet arbejdet med i lektionerne og hvordan de har valgt at bruge det lærte i deres egen praksis.

Rundtur på de studerendes blogge


Pia er fx begjersert for drøftelsen af transfer og har et meget fyldestgørende referat fra undervisningen og konkluderer, at hun vil inddrage tanker om nær transfer i modulopgave.
Måske kan Pia også hente inspiration i det indlæg, som min kollega Marianne Riis har skrevet, som en opsumering af undervisningen på et andet hold.

Design af e-læringsforløb er Pia også blevet interesseret i at arbejde videre med. Her kan mine indlæg til et andet hold måske inspirere yderligere.

Hans-Henrik  har skabt en fin oversigt over transfer mellem teorilokale og værksted. Oversigten er udformet på en Padlet og giver et godt indblik i de tanker, som man kan gøre sig som underviser i forbindelsen med undervisningsplanlægning i digital tegning. Og skulle man mangle nogle referater fra undervisningsmaterialet om transfer, så har Hans-Henrik mange noter.

Bjarne har lavet en fyldestgørende oversigt over de faktorer, der har indfyldelse på transfer udfra teksterne af Bjarne Wahlgren.

En oversigt som man kan få suppleret hos Palle og hos Ole kan man læse ydereligere overvejelser om transfer, blandt giver Ole et eksempel på, hvor svært det kan være at skabe transfer mellem arbejdsplads og skole fx grundet modstand hos kollegaer på arbejdspladsen.

torsdag den 9. november 2017

Digital ABC

EMU´s seneste nyhedsbrev omtaler en ny platform: Digital ABC

Hvorfor interessant for EUD-lærere

Jeg tænker, at den kunne være interessant for de EUD lærere, som arbejder på GF1. På holdene i DigiTek har vi ofte talt om, hvad vi kan forvente af de unge, når de kommer fra folkeskolens 9. klasse. Her er der et bud på, hvad nogle undervisere arbejder med eller kan arbejde med i folkeskolens afgangsklasser.

Digital dannelse

Desuden kunne man sagtens bruge noget af materialet i egen undervisning på GF1. Jeg har haft flere EUD lærere som har efterlyst materiale til undervisning i det, vi populært kalder digital dannelse.

Platformens indhold

Som det fremgår af EMU´s omtale af platformen findes, der både undervisningsforløb, quizzer og film om brug af NemID, digitale postkasser og offentlige digitale selvbetjeningsløsninger. Specielt de sidste 3 områder, har jeg gentagne gange hørt deltagerne på DigiTek omtale som en tilbagevendende udfordring. 

Quiz

Digital ABC indgangsvinkel er en Quiz, som jeg vil lade mine studerende (faglærere på EUD) tage førstkommende lektion.

Et resultat vi alle gerne skulle have! Men mon det er tilfældet hos alle, der er +15?
Vi har tidligere på nogle hold kortlagt vores digitale kompetencer via Det digitale kompetencehjul. Resultatet eller mangel på samme har ofte chokeret og givet anledning til interessante drøftelser om, hvad det er, man skal kunne for at være borger i et digitaliseret samfund.

fredag den 3. november 2017

Vejledningsdag v. Rene/Hanne

Vi tror på, at videndeling og det vi sammen når frem til er langt mere end vi kan gære hver for sig. Med dette som afsæt havde vi planlagt vejledningsdagen som en fælles session. Agendaen var som følger:

Formiddag

1. Om modulopgaven - slide (kan tilgås fra Intrapol/Fildeling/Om modulet)
Mulighed spr. uddybende, undervejs opklarende.

2. Eksempler på portfolio-opgaver.
Fokus på udvælgelse af refleksioner.

3. Spørgsmåls-bowlen (3x3 - 5 min. reflektion - svar)

Eftermidddag

1. Mega-post-it og overvejelser om egen opgave.

2. Grupper med egen vejleder - Opsamling på vejledningen.

3. Udvælgelse af refleksioner og eksport (teknikken).

4. Opsamling - herunder fremtidig vejledning.


Refleksion over forløbet


Set med underviser "øjne" var det en givende dag. Alle var på banen og fik noget med hjem, enten i form af direkte tiltag, ideer eller inspiration til at komme videre i forløbet.

En af de studerende gjorde opmærksom på, at vores fokus på og værdien af bloggen som et refleksionsværktøj og logbog nok først nu gik rigtigt op for dem. Og påpegede i samme åndedrag, at hvis vi (underviserne) tidligere, måske allerede på dag 1, havde præsenteret en tidligere studerendes arbejde i bloggen samt modulopgaven (portfolio-eksamen), ville det måske havde hjulpet til at se værdien af bloggen på et tidligere tidspunkt.

Præsentation af en tidligere studerendes modulopgave og blog

Jeg har efter aftale med Anni Tværvang fået lov at vise og gennemgå hendes modulopgave (tilgængelig via Intrapol/Fildeling/Om modulet). Anni har desuden været så sød at tilbyde, at hun holde lidt øje med sin blog den næste ugestid, hvis nu nogen af jer gerne vil spørge om noget / brug kommentarfunktionen dertil.

Anni har gjort det kunstgreb, at hun som bilag til sin opgave har lagt en kopi af de poster, som har dannet afsæt for hendes refleksioner og overvejelser. Fx har indlæggene med etiketten paradigmeskift været afsættet for et afsnit om den betydning web 2.0 blandt andet har for hendes rolle som underviser.

Overvejelserne om anvendelsen af Facebook er direkte kopieret ind i modulopgaven, hvor afsnittet indgår i nogle overvejelser omkring tilrettelæggelsen af undervisningen.

Spørgsmåls-bowlen

Med udgangspunkt i spørgsmålene (sliden med spørgsmål / se Intrapol/Fildeling/Om modulet), arbejdede de studerende sammen 2 og 2. Formen var, at de studerende valgte et af tre spørgsmål på et ark blandt flere sammenfoldede ark, hvorefter de havde 5 min. til at drøfte svaret. Derefter fremlagde gruppe efter tur deres svar.



Min oplevelse var dels, at der blev talt og noteret om svarerne og dels at den videndeling om mulige svar gjorde det synligt, at alle havde viden om de temaer vi har behandlet.

Mega-post-it

På baggrund af min oplevelse i anden undervisning i fredags, havde Rene og jeg valgt at bede hver enkelt studerende om at skrive deres udfordring eller læringsteoretiske problemstilling samt de overvejelser, de havde gjort sig indtil videre på disse. Hvorefter vi alle cirkulerede rundt og bidrog med ideer og tiltag. Resultatet fremgår af billederne herunder:

Hele billedeserien lægger på Flickr

Afslutning og ekstra noter

Vi afsluttede dagen med 15 min. hvor vi (Rene og jeg) samledes med de studerende, som vi er vejledere for.

Og vi har aftalt, at man enten kan sende en mail med evt. spørgsmål eller som det optimale lægge materiale på sin blog, som man evt. kan bede om respons til. Vær også obs på at vi har et fælles Google Drev, hvor vi kan dele materiale eller man kan lægge sin opgave der og evt. indlejre den i sin blog.

mandag den 9. oktober 2017

Differentieringsdagen v. Rene (4. uv.dag)

En dag i differentieringens tegn. Vi havde nogle gode diskussioner om jeres erfaringer med emnet differentiering i praksis på ES-Nord. Der kom mange ting på bordet, hvor I differentiere på forskellige måder.

Som I prøvede selv, så kan ”Den didaktiske sekskant” bruges som et tjekværktøj til differentiering og ellers gik det jo fint for jer med at bruge Klafis 24 områder på jeres egen undervisningspraksis, vel vidende at man ikke behøver at bruge dem alle.

Vil I vide lidt mere om differentiering så kan I se mere med EVAs rapport om differentiering på EUD. Læg mærke til, at der i skærmbilledets højre side også er et par rapporter mere.

Hvis I vil være godt klædt på i fht. differentiering, så er denne video af professor Jens Rasmussen  fra DPU en god en af se, selvom den er lang J 

Vi talte også sidst på dagen om Rød, gul og grøn-metoden, som en måde at differentiere på. Der ligger en del flere filer på www.emu.dk, både om metoden overordnet og eksempler fra en række skoler, blandt andet CELF og Herningsholm. Læg mærke til, at der i skærmbilledets højre side også er et par film mere.

torsdag den 5. oktober 2017

Live support

En af mine studerende, Erling, ønskede at optage nogle instruktionsvideoer og kombinere disse med en QR-kode.

Erling havde aldrig gjort det før. Der var eller ikke meget tid for ham til at øve - derfor gav jeg en kort instruktion, som han optog. Resultatet ser I her:




Med baggrund i min instruktion, en dygtig elev som "håndholdte" ipaden fik Erling på en eftermiddag fremstillet og oploaded flere instruktionsvideoer til sine elever. Flot gået :-)


fredag den 29. september 2017

Log fra 3.uv.-dag - ESNord

Dagens tema - didaktik

Indlægget er meget kort opsummering af dagen.

Indlæg der knytter sig til dagen

Jeg allerede har skrevet en række indlæg, der tager nogle af de områder op som vi arbejdede med:
Struktur på indlæg i bloggen - et spørgsmål som blev rejst af Hans Henrik.

Indlejring - noget flere af jer arbejdede med og som voldte en del hovedbrug. I indlægget der linkes til finder I nogle videoer der viser hvordan.

Storyboard - et par stykker af jer har allerede en ide om, at I gerne vil udforme instruktionsvideoer til jeres elever. Vi talte om, at det kan være en god ide at udforme en kort plan eller oversigt for, hvad de enkelte scener skal indeholde - dvs. et storyboard.

Indlægget med titlen Henning Romme Lund er dels et eksempel på en indlejret video fra YouTube, hvor vi kikkede på Lunds kanal. Men indlægget knytter sig også til en snak vi havde om Blooms taksonomi i en digital udgave. Hvor vi blandt andet talte om instruktionsvideoer til eleverne og hvilke tiltag det kræver både i planlægning og gennemførelse af undervisningen.

Dagens agenda

Opsamling 2. uv.gang / se Min opsummering på bloggen
Didaktiske modeller
Flipped Learning / Classroom og Blooms taksonomi
Hands on video /  QR-koder

Opsamling 2. uv.gang

Jeg havde på forhånd lagt en lagt en opsummering på bloggen - den kan I med fordel tage afsæt i når I vil checke op på, om I er der, hvor vi forventer :-)

Didaktiske modeller

Vi så på den didaktik 2.0 med tilhørende loopmodel - som jeg havde givet et tvist ved at kombinere den med Hatties tanker om feedback, feedforward og feedup.

Hands on video /  QR-koder

Dagens afsluttende opgave, hvor man kunne vælge mellem to, med eller uden QR-kode:




Flere kom dog ikke så langt, da fokus stadig var på bloggens elementer og layout. Jeg har efterfølgende fundet to videoer i min YouTube kanal, som kort forklarer og viser, hvad bloggen bør indeholde, måske kan de være en hjælp i dette arbejde, selvom de ikke specifikt er udformet med tanke på holdet her. Desuden har jeg også fundet tidligere materiale om QR-koder, som måske udover links m.v. i dagens præsentation kan støtte jer i opgaven:

Fokus på bloggens layout del 1 og del 2
Intro til QR-koder
Indlejring af en QR-kode på bloggen

Afsluttende opfordring

Igen en opfordring til at reflekter og at bruge bloggen til at fastholde ideer m.v.



torsdag den 28. september 2017

Struktur på indlæg i bloggen

I dagens lektioner (22. september 2017) spurgte Hans Henrik om det muligt at lægge sider på bloggen.

I udgangspunktet er indlæggene en del af nyhedsstrømmen på bloggens side, hvorimod sider er statiske. Jeg har ikke nogen eksempler i blogger.com men på en blog, som jeg har udformet i WordPress kan I se et eksempel på, hvordan det fungerer.

På denne blog ligger nyhedsstrømmen på fanen Hjem og de andre faner er statiske sider.

Hvis I ønsker, at arbejder med sider, findes der en fin vejledning hos Blogger. En søgning på emnet gav en mængde resultater, de først dukkede op giver gode anvisninger.

Eksempel på indlejring


Herunder et eksempel på indlejring af en video om isolering af let ydervæg via "indsæt video". Fremgangsmåden vises her:


Bemærk at ovenstående video også kan indlejres vha. html-kode, som vist i eksemplet på indlejring af en 3.parts teknologi af en mindmap udformet i bubbl.us - fremgangsmåden vises her.




Et eksempel på at indsætte et billede fra eget arkiv, hvor fremgangsmåden er vist i denne video:

Illeris´læringstrekant



mandag den 25. september 2017

Hjælp til storyboard

Hjælp til at udforme et storyboard - linkene går til en lille oversigt på Diigo om Storyboards

Der er mange fordele ved at forme et storyboard, før man går igang med selve produktionen af filmen:
Herunder et eksempel på et storyboard udformet af nogle tidligere studerende på DigiTek (på side 2, finder I den del, der retter sig mod deres elever). Skemaet som Jonna og Hanne-Lise har anvendt er  downloaded fra lommefilm.dk


fredag den 22. september 2017

Henning Romme Lund




Den digitale erhvervsskole

I forbindelse med dagens lektionerne (22. sept. 2017) talte vi om en kommende konference arrangeret af blandt andre Uddannelsesforbundet. Blandt andre Flemming skal afsted og vi andre glæder os til at høre, hvad han har med hjem.

På siden for arrangementet kan man hente denne plakat og jeg håber, at Flemming kan uddybe elementerne deri.

Link til plakat


En lille tilføjelse - i går 27. sept.17 - modtog jeg et link til Uddannelsesforbundets side om Den digitale erhvervskole, interessant læsning. Prøv at følge nogle af de mange fine henvisninger til yderligere materiale, som rummer en række forslag til materialer og redskaber, som kan bruges i forbindelses med digitaliseringen på erhvervsskolerne.

Holdets overvejelser - Hiim & Hippe

Google Drev og Docs

Vi har udformet et google dokument om den didaktiske Relationsmodellen (Helhedsmodellen) og desuden talt om, hvorledes vi kan indlejre dokumentet på bloggen.

Adgang til dokumentet - overvejelser

Desværre er det ikke særligt læsevenligt, når det indlejres i bloggen. Derfor har vi valgt et link. På holdet talte vi desuden om, at når der lægger et link til dokumentet, har vi også muligheden for at give og fjerne tilladelser til dokumentet. en meget relevant snak i forhold til web 2.0 og mulighederne.

P.t. er det kun holdet på ESNord, der kan tilgå dokumentet.

torsdag den 21. september 2017

Eksempler - checkliste

Checkliste

I min log fra 2. uv.-dag har jeg lagt en chekliste for, hvad bloggen / jeres e-portfolio gerne skal indeholde på nuværende tidspunkt / til 3. undervisningsgang:
- noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage
- eksempler på eksperimenter fra hands on i undervisningen
- lidt om jeres læreringsteoretiske problemstilling
- en ide om hvilke læringsteori I vil tage afsæt i, når I arbejder med ideer til jeres didaktiske design

Rundt i blogosfæren 

Jeg har været en lille tur rundt i blogosfæren og fundet eksempler i jeres blogge på, hvordan I har løst opgaverne. De udvalgte eksempler er hverken udslagsgivende for, hvordan det skal være eller ikke et udtryk for, at jeg ikke har set på samtlige, men jeg har forsøgt at finde noget hos jer alle :-)

Noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage

Bjarne har nogle overvejelser omkring web 2.0, som jeg tænker er nogle noter taget i forbindelse med eller som refleksioner over undervisningen på fx dag 1. Lignende overvejelser finder vi hos Ole E. Hos Palle finder vi også et eksempel på noter fra en af studiedagene.

Eksperimenter fra hands on i undervisningen

Hos Pia finder vi et eksempel på overvejelser om brugen af Padlet i undervisningen og hos Flemming et eksempel på brugen af Thinglink. Begge har gjort sig overvejelser om, hvad inddragelsen af teknologien konkret vil betyde i deres undervisning.

De fine eksempler er ikke generet i undervisningen, da vi sidste gang, hvor vi skulle arbejde med de to teknologier, brugte tiden på bloggen og fx at indlejre video på bloggen som Ole og Fredrik fx gjorde. Men det er dejligt, at se, at flere har haft lyst til og mod på at eksperimentere efter lektionerne.

Læreringsteoretiske problemstilling

Langt sværere end de to andre punkter - hvad er det lige vores udfordring fra praksis er? Et eksempel kunne være fra Hans Henriks blog, hvor vi finder nogle overvejelser om eller ideer til fokuspunkter. Hvilket afsæt kunne man vælge i forhold til en læringsteoretisk problemstilling: Vil flipped classroom være en løsning på...?

Ide om hvilke læringsteori

Her er der vist en udfordring :-) Jeg fandt på Pia´s blog et link til et Google dokument, men jeg skal først godkendes for at læse det. Men det fortæller mig så også, at nogen af jer er begyndt at benytte Google Drev, som vi drøftede som en mulighed på 2.uv.-dag. Dejligt.

fredag den 8. september 2017

Log - 2. undervisningsgang ES Nord

Egne overvejelser om fremtidige tiltag

Temaet for dagens lektioner var DigiTek og læring. Og indholdet af dagen var planlagt sådan:



Jeg var dog orienteret om på forhånd, fra underviseren på 1. undervisningsgang, at der var en del udfordringer i forhold til etablering af bloggen.

Opsamling

Bloggen og udformningen af denne, som de studerendes e-portfolio, var derfor det første vi tog fat i. Og dermed blev dagen også temmelig meget anderledes end planlagt.

Set i bagspejlet vil det for nye hold være utroligt vigtigt, at etablering og forståelse af bloggens opbygning og den daglige brug af denne er grundigt indarbejdet i løbet af intro og efterfølgende studiearbejdsdag samt på 1. undervisningsgang. Og vi må også konstatere, at selvom der på Intrapol (campus) har lagt, fra ca. 5 uger før holdets opstart, anvisninger på, hvordan man opretter en blog i form af både som tekst og videoguide, så er det åbenbart ikke tilstrækkeligt.

De studerende peger på, at et af problemerne er, at de er pressede på tid. Spørgsmålet er derfor om, det fremover vil være ide, at man har to introdage, hvor den ene går udelukkende på teknikken. Således at, der er rettet et massivt fokus på platformen for den fremtidige e-portfolio før selve undervisningen.

Som det er nu overskygger teknikkken for de didaktiske / pædagogiske overvejelser, som skal ligge bag de valg, der træffes. På den anden side spekulerer jeg på, hvad der kommer først overvejelserne eller teknikken. Når vi fx etablerer blogliste, dvs links til fx medstuderendes blogge:

Blogliste
Blogliste (gadget) - oprettelse via Layout


Og dermed en begyndende vidensdeling (blogosfære) mellem de studerende taler vi også om, hvorfor det er relevant og på den måde kommer teknikken ikke til at stå alene. Emnet uddyber jeg her i et tidligere skriv om at blogge.

Men jeg tror også, at det er utroligt vigtigt, at vi (som undervisere) fremover igen og igen påpeger, hvorfor vi har valgt at integrere de digitale teknologier, som der arbejdes med i lektionerne.

Læringsteorier

Som det fremgår af agendaen for dagen skulle vi tale læringsteorier, det blev dog en meget kort opsummering uden mulighed for yderligere fordybelse. Men vi talte om, at det er meget vigtigt, at de studerende finder frem til og får skrevet om, hvilken læringsteoretisk problemstilling eller udfordring de enkeltvis eller som evt. som gruppe vil arbejde videre med.

Hands on

I forhold til intro af dagens hands on blev det også kun en introduktion til Thinglinks og Padlet samt en opfordring til at eksperimentere med teknologien på selvstudiedagen.

Thinglinks

Eksempel herunder på, hvordan mine tidligere studerende har arbejdet med teknologien:


Læs evt mere om Thinglink i bloggen her under tagget Thinglink.

Padlet

Eksempler på, hvordan man kan arbejde med Padlet, som en digital opslagstavle ses i disse opgaver fra mine tidligere studerende, hvor vi har drøftet anvendelsen af TPACK (didaktisk model):

Lavet med Padlet
.
Et link til en tom Padlet, som I kan forsøge at tilføje noter i. Tanken var, at det var denne Padlet vi skulle have brugt i vores overvejelser om, hvilke læringsteorier I vil arbejde med i forhold til jeres læringsteoretiske problemstilling. Herunder er den indlejret:

Lavet med Padlet


Checkliste

Opsummerende en chekliste for, hvad bloggen / jeres e-portfolio gerne skal indeholde på nuværende tidspunkt / til 3. undervisningsgang:
- noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage
- eksempler på eksperimenter fra hands on i undervisningen
- lidt om jeres læreringsteortiske problemstilling
- en ide om hvilke læringsteori I vil tage afsæt i, når I arbejder med ideer til jeres didaktiske design

tirsdag den 15. august 2017

ES Nord - arbejdet med blogs og introdag

Så er vi i gang på ES Nord. I linklisten til højre ligger et link til samtlige studerende på holdet. NB - jeg kan selvfølgelig ikke tage højde for om nogen af mine studerende vælger at lukke bloggen, så kun medstuderende har adgang, men indtil videre....

Dagen i dag har været givende og interessant, det er interessant at se, hvilke iver der lægges for dagen for at afprøve den læring, der ligger i at arbejde med e-portfolio. Se evt. prezi herunder som uddyber læreprocessen.


Selvfølgelig er det ikke let her i opstarten, hvor der både skal oprettes en g-mail, en blog med tema og layout og det vil selvfølgelig også vare lidt inden der er et reelt indhold, men alle er godt i gang og indtrykket er, at alle er optaget af mulighederne.

Dagens tilrettelæggelse fremgår af sliden herunder:

 

 Vi vil på dette modul være to undervisere, som det fremgår af ovenstående: René Nordin Bloch og undertegnede. René er inviteret ind som medforfatter her på bloggen.

søndag den 16. juli 2017

Efteråret 2017

Blogs som arbejds- og præsentationsportfolio

I det kommende efterårssemester skal vi langt om længe igen arbejde med blogs. Det ser jeg enormt meget frem imod, da jeg i mit tidligere arbejde med blogs har set mine studerende udvikle og arbejde med deres digitale kompetencer på en meget anderledes måde, når de dokumenterer eksperimenter og reflektere over egen læreproces  i bloggen.

Jeg har netop færdigbearbejdet et større materiale til et andet forløb. Bloggen er desværre lukket af en række årsager, jeg ikke skal uddybe. Men her har jeg beskrevet i en række små videoklip, hvad arbejdet i bloggen kan betyde for selve læreprocessen.

Det efterfølgende er en kopi af materialet:

Arbejdet med en portfolio bringer dig gennem 3 læringsfaser, hvor slutmålet er “…binde teori og praksis sammen og vise, hvordan teori kan bruges til at forstå og forandre praksis, og hvordan praksissituationer kan bearbejdes og gøres til genstand for analyse og refleksion.” (Jacobsen 2011:88)



Digitek præsentationen (prezi) gennemgår, hvordan modulets indhold, arbejds- og eksamensform er knyttet sammen. Du bliver også præsenteret for 2 opgaver, som kan hjælpe dig til at komme i gang.
I det efterfølgende er præsentationen “Digitek” brugt op i mindre enheder og suppleret af kommentarer:
Video 1 – (4:59) formålet er, at knytte en sammenhæng mellem viden, færdigheds- og kompetencemål sammen med valget af eksamensform.
I videoen gøres der opmærksom på, at man kan se eksempler på tidligere studerendes arbejdsportfolio – vælg fx Kristians eller vælg på listen med studerende fra tidligere forløb via underviserens blog.
Video 2 – (5:04) læringsfase 1 (arbejdsportfolio) samt opgave 1
Video 3 – (3:21) læringsfase 2, formativ evaluering.
Video 4 – (4:12) læringsfase 3 (præsentationsportfolio), summativ evaluering.
Video 5 – (5:38) opgave 2, hvilket fokus i portfolioen?
I denne video besøger vi Kristians blog, som der også refereres til i det ovenstående.
Video 6 – (4:13) inspirationsmateriale, blogs som e-portfolio.

Litteratur til yderligere fordybelse

Jacobsen, Karin h., Lausch, Bente og Madsen, Anne-Grethe (2011), Læsning og Skrivning i pædagogiske diplomuddannelser. Munksgaard Danmark, København.

På emu (danmarks læringsportal) kan under området Erhvervsuddannelser og søgeordet “portfolio” finde inspirationsmateriale.

OnEdge juni 2008 tager afsæt i konferencen ”At vise sig”, hvor forskere og praktikere fra ind- og udland satte fokus på selvskabelse og portfolio.

Kilder:

Krogh, Ellen: ”Portfolioevaluering” i: Damberg, E., Dolin, J., Ingerslev, G.H. (red.): Gymnasiepædagogik. København, Hans Reitzel, 2006.
Dysthe, O. & Engelsen, K.S, (red.), Mapper som pædagogisk redskab: Perspektiver og erfaringer. Århus; Klim, 2005.