Holdets wiki

Nogle hold eksperimenter også i en wiki "Digitale teknologier", vi anvender her pbworks. Vores wiki er offentlig.

fredag den 29. september 2017

Log fra 3.uv.-dag - ESNord

Dagens tema - didaktik

Indlægget er meget kort opsummering af dagen.

Indlæg der knytter sig til dagen

Jeg allerede har skrevet en række indlæg, der tager nogle af de områder op som vi arbejdede med:
Struktur på indlæg i bloggen - et spørgsmål som blev rejst af Hans Henrik.

Indlejring - noget flere af jer arbejdede med og som voldte en del hovedbrug. I indlægget der linkes til finder I nogle videoer der viser hvordan.

Storyboard - et par stykker af jer har allerede en ide om, at I gerne vil udforme instruktionsvideoer til jeres elever. Vi talte om, at det kan være en god ide at udforme en kort plan eller oversigt for, hvad de enkelte scener skal indeholde - dvs. et storyboard.

Indlægget med titlen Henning Romme Lund er dels et eksempel på en indlejret video fra YouTube, hvor vi kikkede på Lunds kanal. Men indlægget knytter sig også til en snak vi havde om Blooms taksonomi i en digital udgave. Hvor vi blandt andet talte om instruktionsvideoer til eleverne og hvilke tiltag det kræver både i planlægning og gennemførelse af undervisningen.

Dagens agenda

Opsamling 2. uv.gang / se Min opsummering på bloggen
Didaktiske modeller
Flipped Learning / Classroom og Blooms taksonomi
Hands on video /  QR-koder

Opsamling 2. uv.gang

Jeg havde på forhånd lagt en lagt en opsummering på bloggen - den kan I med fordel tage afsæt i når I vil checke op på, om I er der, hvor vi forventer :-)

Didaktiske modeller

Vi så på den didaktik 2.0 med tilhørende loopmodel - som jeg havde givet et tvist ved at kombinere den med Hatties tanker om feedback, feedforward og feedup.

Hands on video /  QR-koder

Dagens afsluttende opgave, hvor man kunne vælge mellem to, med eller uden QR-kode:




Flere kom dog ikke så langt, da fokus stadig var på bloggens elementer og layout. Jeg har efterfølgende fundet to videoer i min YouTube kanal, som kort forklarer og viser, hvad bloggen bør indeholde, måske kan de være en hjælp i dette arbejde, selvom de ikke specifikt er udformet med tanke på holdet her. Desuden har jeg også fundet tidligere materiale om QR-koder, som måske udover links m.v. i dagens præsentation kan støtte jer i opgaven:

Fokus på bloggens layout del 1 og del 2
Intro til QR-koder
Indlejring af en QR-kode på bloggen

Afsluttende opfordring

Igen en opfordring til at reflekter og at bruge bloggen til at fastholde ideer m.v.



torsdag den 28. september 2017

Struktur på indlæg i bloggen

I dagens lektioner (22. september 2017) spurgte Hans Henrik om det muligt at lægge sider på bloggen.

I udgangspunktet er indlæggene en del af nyhedsstrømmen på bloggens side, hvorimod sider er statiske. Jeg har ikke nogen eksempler i blogger.com men på en blog, som jeg har udformet i WordPress kan I se et eksempel på, hvordan det fungerer.

På denne blog ligger nyhedsstrømmen på fanen Hjem og de andre faner er statiske sider.

Hvis I ønsker, at arbejder med sider, findes der en fin vejledning hos Blogger. En søgning på emnet gav en mængde resultater, de først dukkede op giver gode anvisninger.

Eksempel på indlejring


Herunder et eksempel på indlejring af en video om isolering af let ydervæg via "indsæt video". Fremgangsmåden vises her:


Bemærk at ovenstående video også kan indlejres vha. html-kode, som vist i eksemplet på indlejring af en 3.parts teknologi af en mindmap udformet i bubbl.us - fremgangsmåden vises her.




Et eksempel på at indsætte et billede fra eget arkiv, hvor fremgangsmåden er vist i denne video:

Illeris´læringstrekant



mandag den 25. september 2017

Hjælp til storyboard

Hjælp til at udforme et storyboard - linkene går til en lille oversigt på Diigo om Storyboards

Der er mange fordele ved at forme et storyboard, før man går igang med selve produktionen af filmen:
Herunder et eksempel på et storyboard udformet af nogle tidligere studerende på DigiTek (på side 2, finder I den del, der retter sig mod deres elever). Skemaet som Jonna og Hanne-Lise har anvendt er  downloaded fra lommefilm.dk


fredag den 22. september 2017

Henning Romme Lund




Den digitale erhvervsskole

I forbindelse med dagens lektionerne (22. sept. 2017) talte vi om en kommende konference arrangeret af blandt andre Uddannelsesforbundet. Blandt andre Flemming skal afsted og vi andre glæder os til at høre, hvad han har med hjem.

På siden for arrangementet kan man hente denne plakat og jeg håber, at Flemming kan uddybe elementerne deri.

Link til plakat


En lille tilføjelse - i går 27. sept.17 - modtog jeg et link til Uddannelsesforbundets side om Den digitale erhvervskole, interessant læsning. Prøv at følge nogle af de mange fine henvisninger til yderligere materiale, som rummer en række forslag til materialer og redskaber, som kan bruges i forbindelses med digitaliseringen på erhvervsskolerne.

Holdets overvejelser - Hiim & Hippe

Google Drev og Docs

Vi har udformet et google dokument om den didaktiske Relationsmodellen (Helhedsmodellen) og desuden talt om, hvorledes vi kan indlejre dokumentet på bloggen.

Adgang til dokumentet - overvejelser

Desværre er det ikke særligt læsevenligt, når det indlejres i bloggen. Derfor har vi valgt et link. På holdet talte vi desuden om, at når der lægger et link til dokumentet, har vi også muligheden for at give og fjerne tilladelser til dokumentet. en meget relevant snak i forhold til web 2.0 og mulighederne.

P.t. er det kun holdet på ESNord, der kan tilgå dokumentet.

torsdag den 21. september 2017

Eksempler - checkliste

Checkliste

I min log fra 2. uv.-dag har jeg lagt en chekliste for, hvad bloggen / jeres e-portfolio gerne skal indeholde på nuværende tidspunkt / til 3. undervisningsgang:
- noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage
- eksempler på eksperimenter fra hands on i undervisningen
- lidt om jeres læreringsteoretiske problemstilling
- en ide om hvilke læringsteori I vil tage afsæt i, når I arbejder med ideer til jeres didaktiske design

Rundt i blogosfæren 

Jeg har været en lille tur rundt i blogosfæren og fundet eksempler i jeres blogge på, hvordan I har løst opgaverne. De udvalgte eksempler er hverken udslagsgivende for, hvordan det skal være eller ikke et udtryk for, at jeg ikke har set på samtlige, men jeg har forsøgt at finde noget hos jer alle :-)

Noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage

Bjarne har nogle overvejelser omkring web 2.0, som jeg tænker er nogle noter taget i forbindelse med eller som refleksioner over undervisningen på fx dag 1. Lignende overvejelser finder vi hos Ole E. Hos Palle finder vi også et eksempel på noter fra en af studiedagene.

Eksperimenter fra hands on i undervisningen

Hos Pia finder vi et eksempel på overvejelser om brugen af Padlet i undervisningen og hos Flemming et eksempel på brugen af Thinglink. Begge har gjort sig overvejelser om, hvad inddragelsen af teknologien konkret vil betyde i deres undervisning.

De fine eksempler er ikke generet i undervisningen, da vi sidste gang, hvor vi skulle arbejde med de to teknologier, brugte tiden på bloggen og fx at indlejre video på bloggen som Ole og Fredrik fx gjorde. Men det er dejligt, at se, at flere har haft lyst til og mod på at eksperimentere efter lektionerne.

Læreringsteoretiske problemstilling

Langt sværere end de to andre punkter - hvad er det lige vores udfordring fra praksis er? Et eksempel kunne være fra Hans Henriks blog, hvor vi finder nogle overvejelser om eller ideer til fokuspunkter. Hvilket afsæt kunne man vælge i forhold til en læringsteoretisk problemstilling: Vil flipped classroom være en løsning på...?

Ide om hvilke læringsteori

Her er der vist en udfordring :-) Jeg fandt på Pia´s blog et link til et Google dokument, men jeg skal først godkendes for at læse det. Men det fortæller mig så også, at nogen af jer er begyndt at benytte Google Drev, som vi drøftede som en mulighed på 2.uv.-dag. Dejligt.

fredag den 8. september 2017

Log - 2. undervisningsgang ES Nord

Egne overvejelser om fremtidige tiltag

Temaet for dagens lektioner var DigiTek og læring. Og indholdet af dagen var planlagt sådan:



Jeg var dog orienteret om på forhånd, fra underviseren på 1. undervisningsgang, at der var en del udfordringer i forhold til etablering af bloggen.

Opsamling

Bloggen og udformningen af denne, som de studerendes e-portfolio, var derfor det første vi tog fat i. Og dermed blev dagen også temmelig meget anderledes end planlagt.

Set i bagspejlet vil det for nye hold være utroligt vigtigt, at etablering og forståelse af bloggens opbygning og den daglige brug af denne er grundigt indarbejdet i løbet af intro og efterfølgende studiearbejdsdag samt på 1. undervisningsgang. Og vi må også konstatere, at selvom der på Intrapol (campus) har lagt, fra ca. 5 uger før holdets opstart, anvisninger på, hvordan man opretter en blog i form af både som tekst og videoguide, så er det åbenbart ikke tilstrækkeligt.

De studerende peger på, at et af problemerne er, at de er pressede på tid. Spørgsmålet er derfor om, det fremover vil være ide, at man har to introdage, hvor den ene går udelukkende på teknikken. Således at, der er rettet et massivt fokus på platformen for den fremtidige e-portfolio før selve undervisningen.

Som det er nu overskygger teknikkken for de didaktiske / pædagogiske overvejelser, som skal ligge bag de valg, der træffes. På den anden side spekulerer jeg på, hvad der kommer først overvejelserne eller teknikken. Når vi fx etablerer blogliste, dvs links til fx medstuderendes blogge:

Blogliste
Blogliste (gadget) - oprettelse via Layout


Og dermed en begyndende vidensdeling (blogosfære) mellem de studerende taler vi også om, hvorfor det er relevant og på den måde kommer teknikken ikke til at stå alene. Emnet uddyber jeg her i et tidligere skriv om at blogge.

Men jeg tror også, at det er utroligt vigtigt, at vi (som undervisere) fremover igen og igen påpeger, hvorfor vi har valgt at integrere de digitale teknologier, som der arbejdes med i lektionerne.

Læringsteorier

Som det fremgår af agendaen for dagen skulle vi tale læringsteorier, det blev dog en meget kort opsummering uden mulighed for yderligere fordybelse. Men vi talte om, at det er meget vigtigt, at de studerende finder frem til og får skrevet om, hvilken læringsteoretisk problemstilling eller udfordring de enkeltvis eller som evt. som gruppe vil arbejde videre med.

Hands on

I forhold til intro af dagens hands on blev det også kun en introduktion til Thinglinks og Padlet samt en opfordring til at eksperimentere med teknologien på selvstudiedagen.

Thinglinks

Eksempel herunder på, hvordan mine tidligere studerende har arbejdet med teknologien:


Læs evt mere om Thinglink i bloggen her under tagget Thinglink.

Padlet

Eksempler på, hvordan man kan arbejde med Padlet, som en digital opslagstavle ses i disse opgaver fra mine tidligere studerende, hvor vi har drøftet anvendelsen af TPACK (didaktisk model):

Lavet med Padlet
.
Et link til en tom Padlet, som I kan forsøge at tilføje noter i. Tanken var, at det var denne Padlet vi skulle have brugt i vores overvejelser om, hvilke læringsteorier I vil arbejde med i forhold til jeres læringsteoretiske problemstilling. Herunder er den indlejret:

Lavet med Padlet


Checkliste

Opsummerende en chekliste for, hvad bloggen / jeres e-portfolio gerne skal indeholde på nuværende tidspunkt / til 3. undervisningsgang:
- noter og overvejelser fra samtlige undervisningsdage
- eksempler på eksperimenter fra hands on i undervisningen
- lidt om jeres læreringsteortiske problemstilling
- en ide om hvilke læringsteori I vil tage afsæt i, når I arbejder med ideer til jeres didaktiske design