Blogs som arbejds- og præsentationsportfolio
I det kommende efterårssemester skal vi langt om længe igen arbejde med blogs. Det ser jeg enormt meget frem imod, da jeg i mit tidligere arbejde med blogs har set mine studerende udvikle og arbejde med deres digitale kompetencer på en meget anderledes måde, når de dokumenterer eksperimenter og reflektere over egen læreproces i bloggen.Jeg har netop færdigbearbejdet et større materiale til et andet forløb. Bloggen er desværre lukket af en række årsager, jeg ikke skal uddybe. Men her har jeg beskrevet i en række små videoklip, hvad arbejdet i bloggen kan betyde for selve læreprocessen.
Det efterfølgende er en kopi af materialet:
Arbejdet med en portfolio bringer dig gennem 3 læringsfaser, hvor slutmålet er “…binde teori og praksis sammen og vise, hvordan teori kan bruges til at forstå og forandre praksis, og hvordan praksissituationer kan bearbejdes og gøres til genstand for analyse og refleksion.” (Jacobsen 2011:88)
Digitek præsentationen (prezi) gennemgår, hvordan modulets indhold, arbejds- og eksamensform er knyttet sammen. Du bliver også præsenteret for 2 opgaver, som kan hjælpe dig til at komme i gang.
I det efterfølgende er præsentationen “Digitek” brugt op i mindre enheder og suppleret af kommentarer:
Video 1 – (4:59) formålet er, at knytte en sammenhæng mellem viden, færdigheds- og kompetencemål sammen med valget af eksamensform.
I videoen gøres der opmærksom på, at man kan se eksempler på tidligere studerendes arbejdsportfolio – vælg fx Kristians eller vælg på listen med studerende fra tidligere forløb via underviserens blog.
Video 2 – (5:04) læringsfase 1 (arbejdsportfolio) samt opgave 1
Video 3 – (3:21) læringsfase 2, formativ evaluering.
Video 4 – (4:12) læringsfase 3 (præsentationsportfolio), summativ evaluering.
Video 5 – (5:38) opgave 2, hvilket fokus i portfolioen?
I denne video besøger vi Kristians blog, som der også refereres til i det ovenstående.
Video 6 – (4:13) inspirationsmateriale, blogs som e-portfolio.
Litteratur til yderligere fordybelse
Jacobsen, Karin h., Lausch, Bente og Madsen, Anne-Grethe (2011), Læsning og Skrivning i pædagogiske diplomuddannelser. Munksgaard Danmark, København.På emu (danmarks læringsportal) kan under området Erhvervsuddannelser og søgeordet “portfolio” finde inspirationsmateriale.
OnEdge juni 2008 tager afsæt i konferencen ”At vise sig”, hvor forskere og praktikere fra ind- og udland satte fokus på selvskabelse og portfolio.
Kilder:
Krogh, Ellen: ”Portfolioevaluering” i: Damberg, E., Dolin, J., Ingerslev, G.H. (red.): Gymnasiepædagogik. København, Hans Reitzel, 2006.Dysthe, O. & Engelsen, K.S, (red.), Mapper som pædagogisk redskab: Perspektiver og erfaringer. Århus; Klim, 2005.